Courses


Kurs: Azja? Całkiem blisko!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł500.00
Program szkolenia:

• Spring roll
• Zupa Tom Kha Gai
• Zupa z pierożkami Won Ton
• Ryż orientalny
• Krewetki w żółtym curry z ananasem
• Łosoś Tandoori
• Dorada w sosie sojowym, aromatyzowana imbirem
• Kurczak curry
• Kaczka w orientalnych przyprawach
• Krem karmelowy z trawą cytrynową
• Tort bananowy

Kuchnia azjatycka to bogactwo doskonałych produktów i aromatycznych przypraw. Receptury dań nie są aż tak skomplikowane, ale wykonanie dań z pewnością wyjdzie lepiej, kiedy podejrzy się sztukę pracy Mistrza. Zapraszamy do udziału w przygotowaniu tych niesamowitych dań oraz kulinarnej podróży po różnych zakątkach Azji.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kulinarna Studio A Toruń
2018-10-19 11:00 7/10
Kurs: Bella Italia!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (2 )
Cena: zł900.00
Program szkolenia:

• Mozarella carrozza
• Pomidor faszerowany kozim serem z krewetką
• Pieczony ziemniak z serem
• Toskańska sałatka Panzanella
• Marynowana barwena
• Vitello tonnato
• Risotto
• Makaron z pesto
• Tort ze szpinaku
• Tuńczyk w warzywach po kalabryjsku
• Diabeł morski na sosie z białego wina
• Kurczak w cytrynie
• Piccata
• Saltim bocca
• Stek Rossini
• Osso bucco z polentą i grzybami
• Brassato w czerwonym winie
• Tiramisu
• Panna cotta

Kuchnia włoska to olbrzymie kulinarne bogactwo. Fascynuje już od samego początku, czarując rodzimymi produktami, z których część przetwarzana jest od setek lat w ten sam sposób, technikami wykonania potraw, które przekazywane są skrupulatnie z pokolenia na pokolenie dzięki czemu mamy przyjemność kosztowania wyjątkowo dobrych dań.

 

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2 - TORUŃ

Dzień 1: 00.00.2017 - 9:00 - 14:00

Dzień 2: 00.00.2017 - 9:00 - 14:00

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-10-08 09:00 5/8
Kurs: kaczka i kurczak
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Kurczak pieczony w skorupie solnej
  • Galantyna z kurczaka
  • Consomme z kurczaka
  • Kurczak Jerk
  • Cassoulet z kaczki
  • Kacze piersi w pieciu smakach
  • Pieczeń z kaczki i kurczaka
  • Faszerowany kurczak baby

Skoro każdy z nas zjada ponad 20 kg drobiu rocznie to róbmy to w pięknym stylu! Podczas warsztatów poświęconych kurczakowi i kaczce Uczestnicy nauczą się podstawowych sposobów obróbki, poznają techniki porcjowania i sposoby przygotowywania. Dzięki nauce u boku Szefa Kurta Schellera drobiowe dania nigdy się nie znudzą. W menu przepisy inspirowane kuchnią polską, francuską, szwajcarską i azjatycką.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-10-07 09:00 7/8
Kurs: Kuchnia francuska
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Consomme na bazie wołowiny
  • Krem po prowansalsku
  • Koktajl z krewetek Cardinal
  • Mus z kurzych wątróbek
  • Grillowany okoń morski na duszonym bakłażanie
  • Duszony filet pstrąga a’la bonne femme
  • Wołowina wellington z sosem bearnaise i ziemniakami chateau
  • Kotlety jagnięce po prowansalsku
  • Creme brulee
  • Granita owocowa
  • Gratynowane owoce

Kuchnia francuska to klasyka i punkt odniesienia dla mistrzów kulinarnych na całym świecie. Doskonałość na każdym etapie, począwszy od wyboru produktu poprzez mise en place, techniki obróbki i przygotowanie aż po samą prezentację potrawy są celebracją. Dopełnieniem wyśmienitych potraw jest wino, które dla Francuzów jest równie istotne.

 

Każdy uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Kuchnie świata
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Liban: Tabbouleh
  • Izrael: Hummus
  • Polska: Tatar
  • Francja: Zupa rybna
  • Tajlandia: Curry z kurczakiem
  • Hiszpania: Paella
  • Szwajcaria: Roesti z serem, jajkiem i pomidorem
  • Rosja: Stroganow
  • Włochy: Marynowana ryba w pomidorach
  • Francja: Tarta Tatin

Kulinarana podróż przez wszystkie kontynenty możliwa jest tylko na tym szkoleniu. Aromatyczne przyprawy z najdalszych zakatków globu, świeże produkty i niezapomniane smaki potraw pozostaną na długą w pamięci. Uczestnicy przygotują potrawy wspólnie z Szefem Kurtem Schellerem, który od zawsze uwielbia podróżować i z pewnąścią opowie niejedną kulinarną historię.

Każdy uczestnik otrzyma przyprawę i pamątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-10-22 08:00 5/8
Kurs: Niezbędnik kulinarny - profesjonalnie dla początkujących
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (4 )
Cena: zł2,550.00
Program szkolenia:

Droga do kulinarnej perfekcji bywa długa, kręta i wyboista, dlatego warto uczyć się od najlepszych. Zapraszamy na wyjątkowy, pięciodniowy kurs podstaw dobrej kuchni, pod okiem Szefa Kurta Schellera. W programie ponad 60 przepisów! Od wywarów, zup i sosów, przez mięsa, ryby i owoce morza, po makarony, kasze i ryże, że o deserach nie wspomnimy ;) Zapraszamy wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem oraz tych, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę pod okiem Mistrza. Coś specjalnie dla głodnych wiedzy, inspiracji i nowych pomysłów na proste, ale doskonałe dania.

Szczegółowy program dostępny tutaj

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 5

Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia kursu i fartuch.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-10-06 09:00 7/8
Kurs: Pierwsze kroki w kuchni
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Jajecznica z łososiem na toście
  • Bulion drobiowy z naleśnikiem
  • Spaghetti z sosem bolońskim
  • Risotto w kilku odsłonach
  • Filet pstrąga w sosie cytrynowym
  • Stek z sosem z pieprzu
  • Creme brulee

Gotowanie wody to nic trudnego. Gotowanie w wodzie wymaga nieco większych umiejętności, a technika to już zupełnie inna bajka! Na tym kursie Uczestnicy zmierzą się z codziennymi kuchennymi wyzwaniami, a szef Kurt Scheller zadba, by opanowali je do perfekcji. Filetowanie ryb, rozbiór drobiu, czy wprawne krojenie warzyw - zapraszamy do nauki podstaw, niezbędnych w drodze do kulinarnej perfekcji.

 

Szkolenie: 9:00 - 14:30

Każdy uczestnik otrzyma fartuch oraz pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-11-17 09:00 3/8
Kurs: Ryby i owoce morza
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (2 )
Cena: zł1,400.00
Program szkolenia:
  • Krewetki w tempurze z kremowym wasabi
  • Risotto szafranowe z krewetkami
  • Kremowa zupa z muli z jajkiem
  • Rolada z pstrąga i szpinaku z ravioli
  • Dorada w pieprzu z sosem pomidorowym
  • Suszony dorsz z suszoną śliwką
  • Barwena z ziemniaczanym pesto
  • Małże św. Jakuba na sosie z papryki

ANTIPASTI:

  • Pralina z wędzonego łososia
  • Ceviche z krewetek
  • Sałatka Oliver z krewetkami baby
  • Muszla z ciasta francuskiego z kwaśną smietaną i kawiorem
  • Ogon homara z sosem wasabi

 

  • Risotto z pietruszką, szczypcami homara, krewetkami z kremowym sosem
  • Saltimbocca z pstrąga na kremie z karmelizowanego mleka z puree z ziemniaków
  • Małże św. Jakuba z sosem cytrusowym

Świat ryb i owoców morza pod względem kulinarnym może zaoferować niesamowite doznania. Program szkolenia w dużej mierze zawiera przygotowanie dań z ryb. W pieprwszej kolejności nauczysz się po czym rozpoznać świeżą rybę, jakiego noża użyć do filetowania, własnoręcznie obierzesz krewetki, sprawdzisz jakość małży i muli. Na tym szkoleniu przekonasz się, jak szybko przygotować smaczne danie.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-11-16 09:00 3/8
Kurs: Słodko!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Krem bawarski
  • Krem karmelowy
  • Krem brulee
  • Mus czekoladowy
  • Brownie
  • Suflet waniliowy
  • Pieczone jabłko
  • Owoce sezonowe w cieście migdałowym
  • Śliwki w cieście francuskim
  • Szwajcarskie Schenkeli

Deser to zwieńczenie każdego posiłku. Różnego rodzaju kremy i musy wymagają dobrej receptury i odpowiednich składników, a także umiejętności w ich łączeniu. Na szkoleniu nauczysz się m. in.: odpowiedniego doboru czekolady, jak pracować ze śmietaną, a także poznasz sekret doskonałego wypieku sufletów.

Szkolenie: 9:00 - 14:00

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-11-20 09:00 3/8
Kurs: Wołowina i cielęcina
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł550.00
Program szkolenia:
  • Sos mięsny
  • Wątróbka cielęca z szałwią i bekonem
  • Gicz cielęca z pomarańczami
  • Cielęcina po Zurychsku
  • Rostbef burger z puree ziemniaczanym
  • Antrykot Strindberg
  • Steki z sosem bernaise
  • Wołowina z chimichurri

Zapraszamy na warsztaty dla osób, które kochają mięso i chcą nauczyć się doceniać każdy jego kawałek. Szef Kurt Scheller nauczy Uczestników jak wybierać najlepszą wołowinę i na co zwracać uwagę przy zakupie cielęciny. Opowie do czego najlepiej wykorzystać poszczególne części, jak je kroić, oczyszczać i dzielić. W części praktycznej każdy zmierzy się ze smażeniem, duszeniem, gotowaniem i pieczeniem. Stopnie wysmażenia przestaną być dziełem przypadku, a przygotowanie mięsnej uczty stanie się prawdziwą przyjemnością.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-11-05 08:00 4/8
Kurs: Wywary, sosy i... uczta
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (4 )
Cena: zł2,400.00
Program szkolenia:
  • Wywar rybny
  • Wywar na sosy rybne
  • Wywar drobiowy
  • Sos brązowy drobiowy
  • Demi glace
  • Consomme
  • Sosy:
    • cytrynowo-pomarańczowy vinaigrette z pomarańczami
    • wiśniowy ze smażonym mlekiem
    • kokosowy z frittersami ananasowymi
    • cynamonowy z parfait czekoladowym
    • waniliowy z sufletem
    • karmelowy z tartą
    • serowy z kalafiorem
    • aioli z ziemniakami
    • cytrynowo-szafranowy z selerem
    • pesto rosso z makaronem
    • z orzechów włoskich z gnocci
    • z orzeszków ziemnych z sate
    • hollandaise z rybą
    • beurre blanc z rybą
    • piwny z sandaczem
    • musztardowo-miodowy z łososiem
    • zabajony z borowikami z rybą w cieście
    • rakowy z solą
    • z czerwonych buraków ze śledziem
    • azjatycki z małżami św. Jakuba
    • bishop z krewetkami
    • nantua z homarem
    • bearnaise z wołowiną
    • pieprzowy z dziczyzną
    • diabelski z drobiem
    • paprykowy z dzikim drobiem
    • morelowy z jagnięciną i fasolą
    • cytrynowy z eskalopkiem cielęcym

Szczegółowy program dostępny tutaj.

 

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 4

 

Dzień 1: .2017 - 10:00 - 16:00

Dzień 2: .2017 -   9:00 - 15:00

Dzień 3: .2017 -   9:00 - 15:00

Dzień 4: .2017 -   9:00 - 15:00

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom i zestaw przypraw. 

 

Copyright © 2018 Akademia Kurta Schellera. Wszelkie prawa zastrzeżone.