Courses


Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-11-23 09:00 0/8
Kurs: Azja? Całkiem blisko!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł400.00
Program szkolenia:

• Spring roll
• Zupa Tom Kha Gai
• Zupa z pierożkami Won Ton
• Ryż orientalny
• Krewetki w żółtym curry z ananasem
• Łosoś Tandoori
• Dorada w sosie sojowym, aromatyzowana imbirem
• Kurczak curry
• Kaczka w orientalnych przyprawach
• Krem karmelowy z trawą cytrynową
• Tort bananowy

Kuchnia azjatycka to bogactwo doskonałych produktów i aromatycznych przypraw. Receptury dań nie są aż tak skomplikowane, ale wykonanie dań z pewnością wyjdzie lepiej, kiedy podejrzy się sztukę pracy Mistrza. Zapraszamy do udziału w przygotowaniu tych niesamowitych dań oraz kulinarnej podróży po różnych zakątkach Azji.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-11-18 09:00 0/8
Kurs: Bella Italia!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (2 )
Cena: zł850.00
Program szkolenia:

• Mozarella carrozza
• Pomidor faszerowany kozim serem z krewetką
• Pieczony ziemniak z serem
• Toskańska sałatka Panzanella
• Marynowana barwena
• Vitello tonnato
• Risotto
• Makaron z pesto
• Tort ze szpinaku
• Tuńczyk w warzywach po kalabryjsku
• Diabeł morski na sosie z białego wina
• Kurczak w cytrynie
• Piccata
• Saltim bocca
• Stek Rossini
• Osso bucco z polentą i grzybami
• Brassato w czerwonym winie
• Tiramisu
• Panna cotta

Kuchnia włoska to olbrzymie kulinarne bogactwo. Fascynuje już od samego początku, czarując rodzimymi produktami, z których część przetwarzana jest od setek lat w ten sam sposób, technikami wykonania potraw, które przekazywane są skrupulatnie z pokolenia na pokolenie dzięki czemu mamy przyjemność kosztowania wyjątkowo dobrych dań.

 

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2

Dzień 1: 00.00.2017 - 9:00 - 14:00

Dzień 2: 00.00.2017 - 9:00 - 14:00

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-10-19 09:00 0/8
Kurs: Desery
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Won ton z owocami
  • Clafoutis
  • Krem Linzer
  • Kulki Mozzarta
  • Truffle czekoladowe
  • Suflet malinowy
  • Granita
  • Parfait z riccoty
  • Tort piwny
  • Bezy czekoladowe

Nowa porcja słodkości prosto z kuchni Szefa Schellera! Od przepisów na szybkie, słodkie co nieco, po wyrafinowane desery na specjalne okazje. Wszystko oprószone pudrem, osłodzone czekoladą i podkręcone kropelką czegoś mocniejszego. Nikogo nie ominie również porcja informacji technicznych: jak odpowiednio dobrać czekoladę, czy zapewnić sobie sukces w konfrontacji z sufletami. ;) Będzie słodko, wytrawnie, orzeźwiająco i zaskakująco.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

 

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-12-06 09:00 4/8
Kurs: kaczka i kurczak
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Kurczak pieczony w skorupie solnej
  • Galantyna z kurczaka
  • Consomme z kurczaka
  • Kurczak Jerk
  • Cassoulet z kaczki
  • Kacze piersi w pieciu smakach
  • Pieczeń z kaczki i kurczaka
  • Faszerowany kurczak baby

Skoro każdy z nas zjada ponad 20 kg drobiu rocznie to róbmy to w pięknym stylu! Podczas warsztatów poświęconych kurczakowi i kaczce Uczestnicy nauczą się podstawowych sposobów obróbki, poznają techniki porcjowania i sposoby przygotowywania. Dzięki nauce u boku Szefa Kurta Schellera drobiowe dania nigdy się nie znudzą. W menu przepisy inspirowane kuchnią polską, francuską, szwajcarską i azjatycką.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-12-07 09:00 2/8
Kurs: Kuchnie świata
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Liban: Tabbouleh
  • Izrael: Hummus
  • Polska: Tatar
  • Francja: Zupa rybna
  • Tajlandia: Curry z kurczakiem
  • Hiszpania: Paella
  • Szwajcaria: Roesti z serem, jajkiem i pomidorem
  • Rosja: Stroganow
  • Włochy: Marynowana ryba w pomidorach
  • Francja: Tarta Tatin

Kulinarana podróż przez wszystkie kontynenty możliwa jest tylko na tym szkoleniu. Aromatyczne przyprawy z najdalszych zakatków globu, świeże produkty i niezapomniane smaki potraw pozostaną na długą w pamięci. Uczestnicy przygotują potrawy wspólnie z Szefem Kurtem Schellerem, który od zawsze uwielbia podróżować i z pewnąścią opowie niejedną kulinarną historię.

Każdy uczestnik otrzyma przyprawę i pamątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-11-24 09:00 0/8
Kurs: Mięso
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł500.00
Program szkolenia:

• Sos mięsny
• Tatar wołowy
• Cielęcina blanquette
• Gulasz cielęcy
• Kiełbaska drobiowa
• Stroganow
• Stek z polędwicy wołowej z sosem bearnaise
• Jagnięcina po prowansalsku z warzywami
• Pieczona łopatka wieprzowa
• Wariacja z pieczonych ptaków

Sztuka przygotowania dobrego mięsa to wyzwanie. Oprawianie, czyszczenie, krojenie, rozbijanie, marynowanie, pieczenie, duszenie, gotowanie czy też smażenie powinno odbywać się wedle dobrych i sprawdzonych zasad. Dodatkowo w parze z umiejętnościami powinna iść dobra sztuka mięsa, dlatego uczestnicy dowiedzą się jak rozpoznać dobry jakościowo produkt.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-10-23 11:00 0/8
Kurs: Niezbędnik kulinarny - profesjonalnie dla początkujących
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (5 )
Cena: zł2,550.00
Program szkolenia:

Droga do kulinarnej perfekcji bywa długa, kręta i wyboista, dlatego warto uczyć się od najlepszych. Zapraszamy na wyjątkowy, pięciodniowy kurs podstaw dobrej kuchni, pod okiem Szefa Kurta Schellera. W programie ponad 60 przepisów! Od wywarów, zup i sosów, przez mięsa, ryby i owoce morza, po makarony, kasze i ryże, że o deserach nie wspomnimy ;) Zapraszamy wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem oraz tych, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę pod okiem Mistrza. Coś specjalnie dla głodnych wiedzy, inspiracji i nowych pomysłów na proste, ale doskonałe dania

 

  • Dzień 1: 11.00 - 16:00
  • Dzień 2:   8:00 - 15:00
  • Dzień 3:   8:00 - 15:00
  • Dzień 4:   8:00 - 15:00
  • Dzień 5:   8:00 - 15:00

Szczegółowy program dostępny tutaj

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 5

Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia kursu oraz podstawowy zestaw przypraw.

Kurs: Pierwsze kroki w kuchni
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Jajecznica z łososiem na toście
  • Bulion drobiowy z naleśnikiem
  • Spaghetti z sosem bolońskim
  • Risotto w kilku odsłonach
  • Filet pstrąga w sosie cytrynowym
  • Stek z sosem z pieprzu
  • Creme brulee

Gotowanie wody to nic trudnego. Gotowanie w wodzie wymaga nieco większych umiejętności, a technika to już zupełnie inna bajka! Na tym kursie Uczestnicy zmierzą się z codziennymi kuchennymi wyzwaniami, a szef Kurt Scheller zadba, by opanowali je do perfekcji. Filetowanie ryb, rozbiór drobiu, czy wprawne krojenie warzyw - zapraszamy do nauki podstaw, niezbędnych w drodze do kulinarnej perfekcji.

Każdy uczestnik otrzyma fartuch oraz pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-11-16 09:00 0/8
Kurs: Ryby i owoce morza
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł500.00
Program szkolenia:
  • Krewetki w tempurze z kremowym wasabi
  • Risotto szafranowe z krewetkami
  • Kremowa zupa z muli z jajkiem
  • Rolada z pstrąga i szpinaku z ravioli
  • Dorada w pieprzu z sosem pomidorowym
  • Suszony dorsz z suszoną śliwką
  • Barwena z ziemniaczanym pesto
  • Małże św. Jakuba na sosie z papryki

Świat ryb i owoców morza pod względem kulinarnym może zaoferować niesamowite doznania. Program szkolenia w dużej mierze zawiera przygotowanie dań z ryb. W pieprwszej kolejności nauczysz się po czym rozpoznać świeżą rybę, jakiego noża użyć do filetowania, własnoręcznie obierzesz krewetki, sprawdzisz jakość małży i muli. Na tym szkoleniu przekonasz się, jak szybko przygotować smaczne danie.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-10-18 09:00 3/8
Kurs: Ryby!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł530.00
Program szkolenia:
  • Wywar z ryby na zupę
  • Zupa rybna z szafranem i sosem Rouille
  • Wywar z ryby na sos
  • Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z sosem beurre blanc
  • Grillowany stek łososia
  • Smażona faszerowana sola z sosem tatarskim
  • Duszona tusza pstrąga z farszem mousseline
  • Pieczona ryba z sosem hollandaise
  • Terryna z wędzonych ryb

To szkolenie zdecydowanie dla miłośników ryb. W trakcie zajęć nauczysz się jak rozpoznać te najświeższe sztuki z dostępnych w sklepach oraz filetowania, gotowania, wysmażania oraz pieczenia tych kulinarnych rarytasów. Poznasz sekret przygotowania rybnego wywaru do zupy i tego, który jest bazą sosów do ryb. To intensywne szkolenie pozwoli później na śmiałe wykonanie najbardziej wykwintnych dań z odpowiednimi dodatkami.



Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-12-02 09:00 0/8
Kurs: Sekrety kuchni francuskiej
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others (2 )
Cena: zł850.00
Program szkolenia:
  • Sałatka nicejska
  • Tapenade
  • Pieczony camembert
  • Suflet serowy
  • Pieczone małże św. Jakuba
  • Zupa rybna a’la Bouillabaisse Rouille
  • Zupa Garbure
  • Ratatouille
  • Praliny z sandacza z sosem rakowym
  • Tartiflette z ziemniaków i sera
  • Kacza pierś Magret z jabłkami
  • Kurczak au vin rouge
  • Noga jagnięca z ziemniakami gratin
  • Cielęcina blanquette
  • Naleśnik Brittany z owocami morza lub Suzette
  • Creme brulee
  • Tarta tatin
  • Puch na sosie waniliowym

Kuchnia francuska to klasyka i punkt odniesienia dla mistrzów kulinarnych na całym świecie. Doskonałość na każdym etapie, począwszy od wyboru produktu poprzez mise en place, techniki obróbki i przygotowanie aż po samą prezentację potrawy są celebracją. Poznaj z nami te sekrety!

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2

Dzień 1: 17.12.2016 - 9:00 - 14:00

Dzień 2: 18.12.2016 - 9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Śródziemnomorskie smaki
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others
Cena: zł850.00
Program szkolenia:

• Tort ze szpinaku i sera feta
• Faszerowane liście winne
• Baba Ganoush
• Hummus
• Tabouleh
• Naleśnik z cukinii
• Zupa rybna
• Zupa Bourride
• Dorada chermoula
• Pieczony w całości okoń morski
• Kurczak z szafranem
• Kurczak z ziołami po marokańsku
• Kus kus
• Paella
• Risotto
• Kiełbaska Merguez
• Jagnięcina z lawendą
• Osso bucco z polentą
• Manti z farszem z wołowiny
• Sałatka pomarańczowa
• Pudding
• Ptysiowe frittersy z miodem

Kuchnia śródziemnomorska to tradycje kulinarne wielu narodowości. Różnorodność smaków, od delikatnych południowoeuropejskich do intensywnych i aromatycznych bliskowschodnich, zadowoli najbardziej wymagające podniebienie. Trening z technik krojenia warzyw, obróbki, wysmażania i pieczenia ryb oraz mięs pozwoli uczestnikom na późniejsze wszechstronne wykorzystanie zdobytej wiedzy.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2

Dzień 1: 09.07.2016 -  9:00 - 14:00

Dzień 2: 10.07.2016 -  9:00 - 14:00

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Kurs: Sushi i smaki Azji
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł500.00
Program szkolenia:
  • Maki z warzywami
  • Nigiri z łososiem
  • Nigiri z krewetką
  • Omlet japoński
  • Spring roll
  • Wietnamska zupa pho
  • Ryż orientalny
  • Kacze piersi w pięciu smakach
  • Kociołek z owocami morza
  • Owoce morza w mleku kokosowym z tajską bazylią
  • Ryba w sosie słodko - kwaśnym
  • Kurczak w czerwonym curry

Kulinarne mody przychodzą i odchodzą, a idealnie przygotowane sushi smakuje zawsze. Technika, składniki, wygląd i smak – dobre sushi wymaga perfekcji w każdym calu. Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty – kwintesencję podróży po kontynencie egzotycznych aromatów i niespotykanych przypraw. Szef przygotuje z Uczestnikami wyjątkowe dania rodem z Japonii, Indonezji, Chin, Tajlandii i Wietnamu. Przybliży techniki obróbki produktów i łączenia smaków w prawdziwie azjatyckim stylu!

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Słodko!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Krem bawarski
  • Krem karmelowy
  • Krem brulee
  • Mus czekoladowy
  • Brownie
  • Suflet waniliowy
  • Pieczone jabłko
  • Owoce sezonowe w cieście migdałowym
  • Śliwki w cieście francuskim
  • Szwajcarskie Schenkeli

Deser to zwieńczenie każdego posiłku. Różnego rodzaju kremy i musy wymagają dobrej receptury i odpowiednich składników, a także umiejętności w ich łączeniu. Na szkoleniu nauczysz się m. in.: odpowiedniego doboru czekolady, jak pracować ze śmietaną, a także poznasz sekret doskonałego wypieku sufletów.

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-11-15 09:00 0/8
Kurs: Viva Italia!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł400.00
Program szkolenia:
  • Zupa fasolowa z warzywami i makaronem penne
  • Makaron
  • Sos boloński
  • Risotto z gulaszem z papryki
  • Osso bucco z polentą
  • Kurczak baby faszerowany orzechami
  • Tort z winnym kremem i owocami

Kuchnia włoska to olbrzymie kulinarne bogactwo. Fascynuje już od samego początku, czarując rodzimymi produktami, z których część przetwarzana jest od setek lat w ten sam sposób, technikami wykonania potraw, które przekazywane są skrupulatnie z pokolenia na pokolenie dzięki czemu mamy przyjemność kosztowania wyjątkowo dobrych dań. Uczestnicy poznają tajniki przygotowania świeżego makaronu, a także przyrządzania klasycznego włoskiego risotto i innych dań.


Każdy uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Wieprzowina
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day
Cena: zł450.00
Program szkolenia:
  • Golonka z grzybami pod ciastem
  • Buty kardynała
  • Schab z puree jabłkowym
  • Wieprzowina stir fry z imbirem i kolendrą
  • Saltimbocca z risotto
  • Glazurowane policzki wieprzowe
  • Cubano sandwich z karkiem wieprzowym

W tej odsłonie mięsnych kursów to wieprzowina będzie gwiazdą! Uczestnicy wezmą na warsztat popularne kawałki i mniej znane kąski. Szef Kurt Scheller podpowie jakie przyprawy najbardziej lubią się z wieprzowiną i jak wydobyć z niej pełnię smaku.  Od polików po golonkę, od smażenia po duszenie, od sandwicha po dania główne. Będzie pysznie, różnorodnie i bardzo inspirująco. W końcu nie na co dzień zjada się buty kardynała. ;)

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-10-20 09:00 0/8
Akademia Kurta Schellera - studio
2017-12-08 09:00 6/8
Kurs: Wołowina i cielęcina
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: one day (1 day)
Cena: zł550.00
Program szkolenia:
  • Sos mięsny
  • Wątróbka cielęca z szałwią i bekonem
  • Gicz cielęca z pomarańczami
  • Cielęcina po Zurychsku
  • Rostbef burger z puree ziemniaczanym
  • Antrykot Strindberg
  • Steki z sosem bernaise
  • Wołowina z chimichurri

Zapraszamy na warsztaty dla osób, które kochają mięso i chcą nauczyć się doceniać każdy jego kawałek. Szef Kurt Scheller nauczy Uczestników jak wybierać najlepszą wołowinę i na co zwracać uwagę przy zakupie cielęciny. Opowie do czego najlepiej wykorzystać poszczególne części, jak je kroić, oczyszczać i dzielić. W części praktycznej każdy zmierzy się ze smażeniem, duszeniem, gotowaniem i pieczeniem. Stopnie wysmażenia przestaną być dziełem przypadku, a przygotowanie mięsnej uczty stanie się prawdziwą przyjemnością.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Wywary, sosy i... uczta
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: others
Cena: zł2,400.00
Program szkolenia:
  • Wywar rybny
  • Wywar na sosy rybne
  • Wywar drobiowy
  • Sos brązowy drobiowy
  • Demi glace
  • Consomme
  • Sosy:
    • cytrynowo-pomarańczowy vinaigrette z pomarańczami
    • wiśniowy ze smażonym mlekiem
    • kokosowy z frittersami ananasowymi
    • cynamonowy z parfait czekoladowym
    • waniliowy z sufletem
    • karmelowy z tartą
    • serowy z kalafiorem
    • aioli z ziemniakami
    • cytrynowo-szafranowy z selerem
    • pesto rosso z makaronem
    • z orzechów włoskich z gnocci
    • z orzeszków ziemnych z sate
    • hollandaise z rybą
    • beurre blanc z rybą
    • piwny z sandaczem
    • musztardowo-miodowy z łososiem
    • zabajony z borowikami z rybą w cieście
    • rakowy z solą
    • z czerwonych buraków ze śledziem
    • azjatycki z małżami św. Jakuba
    • bishop z krewetkami
    • nantua z homarem
    • bearnaise z wołowiną
    • pieprzowy z dziczyzną
    • diabelski z drobiem
    • paprykowy z dzikim drobiem
    • morelowy z jagnięciną i fasolą
    • cytrynowy z eskalopkiem cielęcym

Szczegółowy program dostępny tutaj.

 

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 4

 

Dzień 1: .2017 - 10:00 - 16:00

Dzień 2: .2017 -   9:00 - 15:00

Dzień 3: .2017 -   9:00 - 15:00

Dzień 4: .2017 -   9:00 - 15:00

 

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom i zestaw przypraw. 

 

Copyright © 2013 Akademia Kurta Schellera. Wszelkie prawa zastrzeżone.